20 вересня ми провели вебінар “Обговорення статті Вчимося разом“. Це був перший вебінар із запланованої серії онлайн-семінарів «Особливості нордичних народних вищих шкіл».

Після того, як автор цієї статті, Йохан Льовґрен, поділився основними ідеями закладеними у статті, учасники вебінару мали нагоду задати свої питання про народні вищі школи. Відповіді Йохана цінні тим, що він має досвід викладання у народних вищих школах впродовж 22 років!

Звертаємо увагу на те, що під час вебінару відбувався синхронний переклад з англійської мови на українську. Слухайте україномовну звукову доріжку в ті моменти відео, коли в ньому чуєте англійську.

Ось деякі із заданих питань:

  1. Коли ми говоримо про три моделі навчання, чи правильно я розумію, що це стосується саме гуманітарного навчання, саме про цінності, про ідентичність, про демократію тощо. Тобто, головним об’єктом освіти в Вищих народних школах буде Людина та Суспільство. Бо я так розумію, що згадувані вище приклади про математику, або майстра з ремонту взуття не можна навчити за допомогою діалогу та рефлексії.
  2. Як ви долаєте страх учнів перед “Іншим” у процесі розвитку їхньої здатності ідентифікувати себе з “Іншим”?
  3. Чи є вікові обмеження для навчання в народних вищих школах (діти)?
  4. Чи існує якась організаційна структура (асоціація) НВШ у Норвегії? Чи кожна школа це “окрема держава”?
  5. І чи є в Норвегії щось на зразок IPC (в Данії), де навчання відбувається англійською мовою?
  6. Чи існують правила поведінки для учнів та вчителів у народній школі?
  7. Яким чином вчителі структурують своі програми, як вони співвідносять своі програми одне з одним? Як створюються програми навчання, якщо нема звичайних систем контролю?
  8. Які з практик / підходів / способів проведення занять / взаємодії допомагають навчати демократії в народних школах? Чи не могли б ви навести кілька прикладів?

Радимо Вам також прочитати інші статті з серії книг і подивитись відео-записи їх обговорень:

ВІДЕО: обговорення статті “Вчимося разом”