Розвиток попри війну — яким був 2023 рік для Української мережі більдунґу і Народної вищої школи «Вовчок».

Ви вже могли помітити, що наша спільнота зараз організована у дві громадські організації, які паралельно працюють у кількох напрямках.

У 2023 році діяльність НВШ Вовчок була спрямована на пошук партнерів та рішень, які дадуть можливість українському суспільству вижити, а Україні — розвиватись попри всі труднощі та виклики війни. З іншого боку, ГО УМБ розвивалась організаційно і поширювала інформацію про те, чим є народні вищі школи.

Сьогодні перед усіма нами постав екзистенційний виклик: з одного боку — нам потрібно підтримувати фронт і захисників, з іншого — наперекір війні зупинити падіння економіки та зробити неможливе — забезпечити її зростання. Тому потрібні нові рішення та знання, які дадуть можливість у складних умовах воєнного часу жити та усвідомлено розвивати громади, суспільство та підприємництво, щоб наповнювати бюджет, необхідний для перемоги.

Фактично, йдеться про зовсім інший рівень усвідомленого громадянства та інший рівень громадської залученості – такий як у нордичних країнах, де сильне й відповідальне суспільство. Тому ми шукали та продовжуємо шукати партнерів і відповіді на означені вище питання.

У 2023-му ми розвивали міжнародну співпрацю у кількох напрямах:

  • з народними вищими школами в Швеції, Данії, Норвегії, Польщі, університетом Лінчопінґу [Швеція] та Університетом Південно-Східної Норвегії. Ми шукаємо партнерів, які мають досвід створення сучасних освітніх програм активного громадянства, демократичної освіти, малого підприємництва, трансформації та швидкого економічного розвитку громад
  • НВШ Вовчок також розвивала співпрацю з національними агентствами та організаціями, що працюють у напрямі цивільного захисту. Досвід інших країн допоможе нам підвищити стійкість громад та українського суспільства
  • ГО УМБ органілувала та провела три двомовні вебінари про особливості народних вищих шкіл, учасники яких змогли задати питання данським експертам про те, як запроваджувати систему НВШ в Україні.

Також ми поширювали інформацію про те, чим по суті є народні вищі школи:

  • На фейсбук-сторінці НВШ Вовчок регулярно поширювали матеріали про народні вищі школи і їх вебсайти
  • Силами Української мережі більдунґу та волонтерів переклали українською мовою три великі статті про народні вищі школи і поширили їх серед усіх бажаючих
  • Поширювали можливості навчання українців у данських народних вищих школах – щоб більше з них на власні очі побачили і відчули, якими НВШ є зсередини

А тепер про все детальніше.

Впродовж року відбулись наступні зустрічі та заходи:

У травні за запрошенням членкині Римського клубу, данської філософині та громадської діячки Lene Rachel Andersen засновник школи Сергій Чумаченко взяв участь в European Bildung Day. Цю подію у Вільнюсі організувала команда Irena Pranskeviciute. Більшість питань від європейських партнерів стосувались діяльності першої в Україні народної вищої школи в умовах війни. На цьому заході ми значно розширили коло потенційних партнерів.

Відбулись зустрічі з ректорами та членами наглядових рад трьох шведських народних вищих шкіл — Färnebo folkhögskola, Väddö folkhögskola та Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. З Biskops Arnö ми підписали меморандум про співпрацю. Плануємо спільно розробити програми підготовки перших вчителів для українських НВШ. У Народній вищій школі Väddö з викладачем курсу підприємництва, Аурімасом Разанаускасом ми обговорювали досвід навчання та розвитку підприємництва в Балтійських та Скандинавських країнах. \

У Польщі ми зустрілись з Mariusz Mówka — ректором Кашубської народної вищої школи. Обговорювали різні питання: як НВШ працювати в умовах обмеженого або відсутнього фінансування, як формуються програми, як Польщі вдалось збільшити кількість НВШ утричі за три роки.

У травні ми налагодили контакти з декількома організаціями литовського міста Анікщай. Спробуємо конвертувати ці знайомства в програми розвитку для співгромадян у селі Вовчок та Кіптівській ОТГ.

У нас склалися тісні відносини з Іриною Майстер — ректоркою Mångkulturella Folkhögskolan. Ірина — українка. Вона багато допомагає Україні, ЗСУ й суспільству. Спільно з Folkhögskolorna Ірина організувала зустріч з викладачами шведських НВШ, що працюють з українцями та українськими студентами шведських НВШ. Разом думаємо про курси підготовки вчителів для НВШ, керівників гуртків самоосвіти та програмами освіти в галузі прав людини та демократії.

Завдяки підтримці Daniel Bladh та його колег з університету Лінчьопінгу провели два майстер-класи про дидактику в народних вищих школах. Цей університет — провідний світовий дослідницький центр у галузі народної освіти та народних вищих шкіл. За рік нам надали можливість двічі виступити на міжнародних конференціях дослідників руху НВШ. Завдяки цьому ми отримали контакти й можливість взаємодіяти з Університетом Південно-Східної Норвегії і Радою Нордичних НВШ. Тому тепер у нас більше можливостей для пошуку партнерів для співпраці.

ГО УМБ разом з Університетом Південно-Східної Норвегії та Данською асоціацією НВШ організували й провели три майстер-класи, присвячені статтям про різні аспекти методології НВШ. Ці неймовірно цікаві заходи відбулись за ініціативи нашого друга і партнера Йохана Льовґрена і за підтримки Сари Мортенсен. Воркшопи були організовані навколо трьох засадничих статей, що входять до збірки 10 уроків данських НВШ. Це чи не найперша можливість для українських учасників обговорити статті з їхніми авторами, що дозволило краще зрозуміти феномен народних вищих шкіл. Майстер-класи ми організували у форматі діалогу й обговорень, що є основою дидактики НВШ.

Також, ГО УМБ та учасники з України взяли участь у міжнародних вебінарах організованих Йоханом Льовґреном і присвячених тим самим статтям про народні вищі школи. Завдяки цьому, ми краще познайомились із учасниками руху Більдунґу зі США, Південної Кореї, Індії та Філіппін. Завдяки Йохану ми також взяли участь у семінарі із представниками Університету Лінчопінга (Швеція), під час якого ми обговорювали компоненти навчання активного громадянина і саму концепцію громадянства.

Зважаючи на велику роль діалогу у НВШ, ГО УМБ спершу запросила українців до міжнародного вебінару про діалог, а згодом провела цілковито україномовний вебінар Діалог про діалог – щоб краще розібратись у тому, що є діалогом, а що ні, і яким чином варто організовувати діалог. Після нього, разом із кількома учасниками вебінару ми зібрали посилання на Матеріали для вивчення і просування практик діалогу в Україні

Завдяки нашій активності і допомозі волонтерів із перекладами статей про народні вищі школи, ми змогли зацікавити і залучити 9 нових членів до ГО УМБ. Тож наступний рік ми плануємо почати із Загальних зборів для того, щоб всі 22 члени ГО УМБ краще перезнайомились і разом запланували діяльність на 2024 рік.

Одна з найкращих подій за цей рік — у НВШ Вовчок стартувало навчання❗🏫 У червні закінчився ремонт дерев’яної будівлі, тому в приміщенні школи почали проводити заходи. Першою ластівкою стала Ірена Хмельовська, яка провела лекцію «Невідомі скандинавські фортеці Чернігівщини часів Київської Русі». Захід відвідало понад 50 жителів села!

У серпні і вересні у НВШ Вовчок відбулись зустрічі із нашими фантастичними литовськими партнерами Irena Pranskeviciute та Renata Špilevskė.

У серпні й вересні тренерка Олена Денисенко провела 4 тренінги з першої психологічної допомоги. Випускники курсу отримали сертифікати.

А в грудні стартував курс відеографів. Майстер курсу — Сергій Поліщук, засновник авторських курсів відеозйомки та монтажу. Вдячні за допомогу та підтримку Ірина Дубик, Наталія Отрощенко та Відділові культури, сім`ї,молоді та спорту Кіптівської ТГ

Наприкінці грудня команда НВШ Вовчок відвідала коледж Шведської державної агенції з надзвичайних ситуацій у м. Sandö. Є домовленості про тісну співпрацю в галузі цивільного захисту та підготовки громадського сектору в багатьох питаннях, що підвищать спроможності громад у боротьбі з викликами війни. Крім того, за запитом наших колег ми стали учасниками Форуму з допомоги Україні  в питаннях цивільного захисту в фінському університеті Лауреа [місто Еспоо]. У Фінляндії відбулась перша робоча зустріч міжнародного проєкту Civil Protection Faculty, в якому НВШ «Вовчок» є партнером з української сторони. Головна мета проєкту — підготовка освітніх програм у галузях домедичної допомоги, психологічної підтримки та допомоги, EORE [навчання з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів] та декількох інших напрямів.

Більше деталей про успіхи ГО УМБ ми зможемо опублікувати на нашому сайті вже у 2024 році.

Дякуємо партнерам, волонтерам, активним членам ГО УМБ та інструкторам НВШ “Вовчок”!

Усе, що нам вдалось зробити за цей рік було б неможливим без допомоги наших партнерів, волонтерів і активних членів ГО УМБ і НВШ Вовчок!

Дякуємо нашим партнерам:

  • Сара Моретенсен
  • Ірена Пранскевічюте
  • Anders Bergstrom
  • Ірина Майстер
  • Йохан Льовґрен
  • Daniel Bladh

Саме завдяки перекладам з англійської мови, які здійснили наші волонтери, члениу ГО УМБ і широке коло українців змогли значно більше дізнатись про народні вищі школи!

Дякуємо нашим волонтерам-перекладачам:

  • Ірина Шарпило (тепер вже член ГО УМБ)
  • Галина Ярмоленко (тепер вже член ГО УМБ)
  • Інна Лужецька (тепер вже член ГО УМБ)
  • Анна Сєтак
  • Олександра Єгорова

Організаційний розвиток потребує активної роботи членів і волонтерів наших організацій!

Дякуємо активним членам ГО УМБ:

  • Сергій Чумаченко
  • Анастасія Некрасова
  • Юрій Пивоваренко
  • Михайло Крікунов
  • Олена Точиліна
  • Артем Козлов
  • Ірина Чуркіна
  • Максим Лічко

Дякуємо інструкторам-волонтерам НВШВовчок”:

  • Олександр Пронін
  • Vladlena Tereshchenko
  • Марина Леонідівна Писаненко
  • Sasha Matasova
  • Nina Pronina Karasevych
  • Anton Sytnykov
  • Даниіл Свистунов
  • Олег Терещенко
  • Ігор Ященко
  • Alex Chaptykov
  • Олександр Бабюк
  • Віталій Скрицький
  • Гринкевич Ірина
  • Пашковська Наталя

Глибоко вдячні кожному і кожній, хто працює разом із нами!

Попередні підсумки 2023 року