27 червня 2023 року ми організували онлайн-семінар Війна як провал діалогу: діалог про діалог, кілька учасників якого вирішили зібратись і зробити щось для просування практик діалогу в Україні.

В результаті, Юірй Пивоваренко і Дмитро Адамович зібрали посилання на матеріали для просування практик діалогу в Україні. Основну частину цих посилань ми публікуємо нижче:

Навчальні онлайн-курси

1. Курси на Prometheus.

2. Курс Навички діалогу та медіації для потреб публічної служби на Educational Era.

2. Методичні рекомендації та керівництва

  1. Матеріали ОБСЄ: Практичний посібник Як, коли, де працює діалог? 2019 р.,
  2. Матеріали ОБСЄ: Методичний посібник для тренерів Як ефективно спланувати та провести діалог 2019 р.
  3. Матеріали Інституту миру і порозуміння: Стандарти діалогу: Визначення і принципи 2018 р.
  4. Розроблене у 2018 році Керівництво: ДІАЛОГ У МІСЦЕВИХ ГРОМАДАХ. РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
  5. Демократичний діалог. Посібник для практиків (на сайті Національна асоціація медіаторів України)

3. Організації, установи, які дотичні до теми діалогу

1. Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України

Інститут здійснює наукову діяльність. Можливість отримання знань про діалог є тільки через  публікації, літературу, іншу спеціальну діяльність інституту.

2. Аспен Інститут Київ

З сайту: «Аспен Інститут Київ – це українська позапартійна громадська спілка, що підтримує становлення ціннісно-орієнтованого лідерства, сприяє розвитку культури діалогу та створює можливості для обміну ідеями.»

Долучитись до активності Інституту можливо через прийняття участі у різних заходах (Аспен – семінарах) або через членство в Інституті.

Модераторська програма проводиться у Києві

Інші події:

  • Цінності та суспільство – Подія. Дата: 11-17 листопада, 2023 Місце проведення: Карпати, Україна Дедлайн подачі заявок: 19 вересня, 2023. Дискусії семінару дозволяють на практиці ознайомитись з новими форматами групової роботи, в яких використовуються елементи сократівського текстового діалогу.
  • Діалоги про кібербезпеку – Протягом 2022–2024 років буде проведено 10 діалогів та 5 семінарів для обговорення та пошуку кращих рішень у галузі кібербезпеки задля розбудови та покращення кіберстійкості України.

3. Центр досліджень медіації та діалогу Національного університету «Києво – Могилянська академія».

На сторінці не багато інформації про діяльність центру. Наявна певна кількість публікації. Пізніше 2018 року публікацій немає. Інтерес викликає публікація «Розуміючи діалог: Аналітичний звіт за результатами опитування учасників діалогу» 2018 р.

Див. імена задіяних/зацікавлених людей – завдяки інформації з цієї сторінки знайшов Керівництво «ДІАЛОГ У МІСЦЕВИХ ГРОМАДАХ. РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ».

4. Навчально-науковий інститут комунікацій Західноукраїнського національного Університету.

На сайті зазначено, що Інститут проводить різноманітні тематичні заходи, в тому числі короткострокові (курси, тренінги, вебінари).

В структурі інституту діє в тому числі Школа перемовин та медіації.

5. Ініціатива «Діалог у дії» Європейського центру стратегічної аналітики

Ми прагнемо довготривалого миру, створюючи простір діалогу для релігійних та світських спільнот

У 2019-2022 «Діалог у дії 3.0», що виконується спільно Центром св. Климента та ГО НВО «Дух і літера», відбувається у сімох малих громадах України. Див. також Фейсбук.

6. Національна асоціація медіаторів України

Серед її членів є ті, які навчають діалогу:

  1. Одеська обласна група медіації (м. Одеса), Київський філіал ООГМ (м. Київ) – навчають зокрема і організації та проведення діалогів
  2. Центр права та посередництва (м. Харків) – навчають зокрема і фасилітації діалогу

7. Інститут миру і порозуміння

Відновні практики в громадах – створено національну мережу з 17 партнерських організацій громадянського суспільства, які, серед іншого, організовують і сприяють діалогу із залученням громадянського суспільства. З 2017 до 2022 року експертами ІМІП та партнерських організацій було розроблено Методологію аналізу безпекових ризиків та потенціалу громад з безпеки. Близько 100 громад скористалися цією методологією для аналізу та вироблення релевантних безпекових стратегій, використовуючи для цього інструменти діалогу.

8. Empatia Pro

Ненасильницьке спілкування (ННС) – у 2022 проводили тренінг «Емпатійний діалог. ННС тренінг з Евою Рамбалою для практиків».

9. Простір гідності та їх Інженери порозуміння

Основна мета ГО «Український центр Ненасильницького спілкування і примирення «Простір Гідності» – сприяти розвитку суспільної культури діалогу через поширення методик та навичок запобігання і врегулювання насильницьких конфліктів різних ступенів на різних рівнях суспільної взаємодії. Діяльність організації спрямована також на налагодження діалогів між конфліктуючими сторонами задля відновлення взаєморозуміння і формування передумов для спільного розвитку.

Навчальна програма для групи з повною зайнятістю містить багато іншого крім фасилітації діалогу:

  • Переговорний процес — невід’ємний навик для інтервенції у конфлікт для зниження напруги до рівня, коли взаємні прояви ворожнечі можна замінити діалогом між сторонами.
  • Фасилітація (налагодження) діалогу — допомагає групам людей у виражених конфліктах дійти згоди, помиритися і розбудувати громаду шляхом співпраці.

Інженерами Порозуміння (скорочено – ІП) ми називаємо випускників навчальної програми з повною зайнятістю, котрі отримали Зелений сертифікат і набули особистий ідентифікаційний номер Інженера Порозуміння (ID), що відповідає номеру, зазначеному у його/її сертифікаті. 

Це майстри з побудови миру, які володіють такими навичками:

  • фасилітують діалоги для відновлення зв’язків між групами після деструктивних подій, зокрема насильницьких конфліктів

10. Український центр медіації

У їх навчальній програмі є «Вести «складні діалоги».

11. Українська мережа більдунґу – створює в Україні мережу неформальної освіти дорослих впродовж всього життя. Основним навчальним методом є діалог:

Матеріали для вивчення і просування практик діалогу в Україні