Заклад неформальної освіти дорослих Народна вища школа Вовчок створений у липні 2022 року, але робота над проєктом триває з 2016-го. Про її діяльність ми нещодавно писали. Все чіткіше окреслюються напрями її роботи, створюються та адаптуються програми цивільної безпеки для різних форматів навчання. Нещодавно школа запустила збір на краундфандинговій платформі «Спільнокошт» для придбання наборів, призначених для зупинки кровотечі. У воєнний час школа займається програмами цивільної безпеки. Сьогодні хочемо детальніше розказати про команду тренерів та розроблені тренінги з домедичної допомоги.

Команда інструкторів, які вчать рятувати життя

Коли об’єднуються небайдужі громадяни, вони можуть досягти всіх звершень. Те саме можна сказати про команду інструкторів НВШ «Вовчок», котрі проводять тренінги з домедичної допомоги.

До складу команди інструкторів школи «Вовчок» входять:

Команда працює як з цивільними, так і з пожежниками. Її робота відзначена подяками Дніпровського, Деснянського, Дарницького та Печерського управлінь ДСНС. Дізнайтесь більше про інструкторів НВШ «Вовчок» у статті про команду.

Програми тренінгів, розроблені інструкторами факультету цивільної безпеки НВШ «Вовчок»

У програмі інструкторів НВШ «Вовчок» дві програми тренінгів з домедичної допомоги, розроблені для цивільних в умовах війни. Так, команда факультету проводить тригодинний тренінг Stop the bleed для селищних громад на деокупованих територіях Київської й Чернігівської областей.

Отримані знання та навички рятуватимуть життя цивільних, адже сьогодні в Україні ніхто не захищений від поранень та уражень. Якщо в екстрених ситуація поруч будуть підготовлені люди, які можуть оперативно та якісно, не панікуючи, надати домедичну допомогу, або ж людина зможе допомогти собі чи іншим, шанси на виживання зростають у геометричній прогресії.

Це перший етап навчання. Для тих, хто хоче поглибити знання та вдосконалити навички з надання домедичної допомоги, призначений восьмигодинний тренінг «Домедична допомога постраждалим за алгоритмом MARCH». Це покровий алгоритм надання домедичної допомоги в воєнних умовах, адаптований для цивільного населення. Детальніше про програми тренінгів розказано в матеріалі блогу.

Більше фото з тренінгів та інформацію про програми шукайте на офіційній сторінці Народна вища школа Вовчок

Збір на Спільнокошті від НВШ Вовчок

Від моменту заснування Школа «Вовчок» працює на самофінансуванні. Навчальне спорядження для тренінгів інструктори отримали завдяки партнерській допомозі, але частину матеріалів та аптечки для учасників тренінгів оплачують за рахунок донорів. Усі інструктори працюють на волонтерських засадах.

У кількох селах Київської і Чернігівської областей завершується формування команд з місцевого активу, готових надавати домедичну допомогу постраждалим у своїх громадах та вчити громадян навичкам домедичної допомоги. Для ефективного реагування їх необхідно забезпечити набором для зупинки масованої кровотечі, в комплектацію якого входять 5-8 аптечок за стандартом IFAK та ноші.

Придбання індивідуальних наборів для зупинки кровотечі бренда North American Rescue стало першим проектом із залучення донорських коштів на краундфандинговій платформі «Спільнокошт».

Збір уже стартував. Триватиме 60 днів.

Необхідно зібрати 256 250 гривень на:

  • 10 наборів першої допомоги в надзвичайних ситуаціях для селищ;
  • відновлення навчального медичного спорядження, яке використовують інструктори факультету цивільної безпеки Народної вищої школи «Вовчок»для проведення тренінгів;
  • витрати на пальне для автомобілів та генератора. За 2 місяці команда інструкторів проїжджає в середньому 3000 км. Такий кілометраж набігає, щоб доїхати в села для проведення тренінгів.

Детальніше про проєкт читайте за посиланням у блозі, а також на сторінці засновника школи Сергія Чумаченка. Долучайтеся до збору донатами та репостами!

Переходьте на сторінку Народна вища школа Вовчок у Facebook. Підписуйтесь та дізнавайтесь першими про діяльність факультету та школи.

Читайте також:

Навчання та просвіта задля безпеки — як працює НВШ «Вовчок»