Команда інструкторів факультету цивільної безпеки НВШ «Вовчок» регулярно проводить тренінги Stop the bleed та «Домедична допомога постраждалим за алгоритмом MARCH» для селищних громад у Київській і Чернігівській областях. Так, жителі сіл Вовчок, Прогрес, Обуховичі, Розважів, Кухарі, Оране та інші вже пройшли навчальні програми. Ці люди були під окупацією, тому розуміють, що навички з порятунку себе та близьких — базові вміння для українського воєнного сьогодення.

Найпростіші дії з домедичної допомоги потрібні не лише в умовах війни. Зупиняти кровотечі, запобігати переохолодженню, надавати допомогу при опіках тощо необхідно і в мирний час, коли трапляються ДТП, пожежі, обвали будівель, стихійні лиха чи техногенні катастрофи. Ці вміння рятують життя. І це не гучні слова, а досвід, отриманий на полі бою та в населених пунктах, що постраждали від ворожих обстрілів. 

У деяких населених пунктах, де працювали інструктори школи, формуються команди з місцевих активістів. Вони реагуватимуть в екстрених ситуаціях та надаватимуть домедичну допомогу постраждалим односельцям — поки триває війна і після її закінчення, оскільки ще з довоєнного часу є проблеми з оперативним доїздом швидкої допомоги на виклик. Зазвичай вона приїздила за 30–40 хвилин. Але для порятунку життя важливі саме перші хвилини, особливо коли йдеться про критичну кровотечу.  У таких ситуаціях смерть настає за 1-3 хвилини. Підготовлені групи якісно та оперативно надаватимуть допомогу односельцям.

Основне завдання — забезпечити сформовані команди в громадах спеціальними базовими індивідуальними наборами, де є все необхідне для зупинки кровотечі. Це гарантуватиме ефективне реагування групи на виклики. Саме для їх закупівлі НВШ «Вовчок» запустила збір на Спільнокошті. 

Запланована сума збору — 256 250 гривень. Зібрані кошти планується витратити на:

  • на придбання 10 наборів першої допомоги в надзвичайних ситуаціях для селищ. Цими комплектами мають забезпечити ті населені пункти, де вже сформовані команди для реагування в екстрених ситуаціях;
  • відновлення навчального спорядження для проведення тренінгів з домедичної допомоги, яке зношується за 2 місяці роботи. Необхідно відновити навчальні турнікети САТ, бандажі та інше обладнання;
  • витрати на пальне для доїзду команди школи «Вовчок» у села та для генераторів.

Збір триватиме 60 днів. Усього два місяці до мети — зібрати потрібну суму, щоб придбати комплекти для зупинки кровотечі.

Більше подробиць про проєкт шукайте на сторінці засновника школи Сергія Чумаченка. З відео на його Youtube-каналі також можна дізнатись про запуск збору.

Підтримати збір можна за посиланням на краудфандинговій платформі «Спільнокошт». Долучайтесь також репостами!

Підписуйтесь на сторінку Народна вища школа «Вовчок», щоб відстежувати новини школи.

Читайте також:

Народна вища школа «Вовчок» відкрила збір на Спільнокошті