Більше фото дивіться у Фейсбуці

Контекст

Війна розкрила гостру нестачу знань та навичок у галузі домедичної підготовки у більшості населення в Україні. Це стосується як цивільного населення, так і військовослужбовців та співробітників організацій.

Тільки за данними ООН, на 24 грудня 2022 року, загинуло 6884 цивільних і ще 10947 отримали поранення.

Попит на знання в галузі домедичної підготовки зростав і напередодні війни. Проте, кількість центрів долікарської підготовки була обмеженою, а в умовах війни зменшилась.

На сьогоднішній день, заклади Міністерства охорони здоров‘я, ДСНС України, підрозділи Червоного хреста та інших організацій що мали ресурси та можливість займатись підготовкою з питань домедичної допомоги, мають термінові завдання та перевантажені роботою.

У держави недостатньо ресурсів для освіти населення в питаннях тактичної медицини, домедичної допомоги.  За результатами неформальних консультацій, тільки для навчання працівників сфери освіти однієї з деокупованих областей, всім державним інституціям потрібно 450 днів, за умови роботи 24/7.

В Київській та Чернігівській областях є села, куди швидка допомога їде 30 – 40 хвилин. А в разі ураження та масованої кровотечі, реагувати треба протягом кількох хвилин.

Така сама ситуація склалась і в інших напрямках цивільного захисту. За даними ДСНС в Україні забруднено вибухонебезпечними предметами біля 30% території. Ресурси головних операторів гуманітарного розмінування сконцентровані на роботі пов‘язаній з розмінуванням. Світова практика має глибокі наробки в сфері просвіти стосовно небезпеки від вибухонебезпечних предметів та системного забезпечення зниження ризиків засобами освіти, інформування та тісної співпраці з громадянським суспільством.

В цій ситуації суспільство має брати на себе відповідальність за освіту та оснащення громад стосовно базових знань та навиків пов’язаних з захистом та порятунком життя… 

Діяльність НВШ Вовчок

В липні 2022 року було створено заклад неформальної освіти дорослих Народна вища школа Вовчок (див. також сайт НВШ Вовчок). Він знаходиться у селі Вовчок Чернігівської області.

19 грудня 2022 року наша перша народна вища школа відчинила свої двері для навчання. Наразі її навчальна програма зосереджена на поширенні знань та навичок, які рятують життя.

Завдяки співпраці з нашими скандинавськими партнерами, з перших днів війни, було започатковано міжнародний проект «Тактична медицина для захисту українського суспільства під час війни». В рамках цього проекту було створено систему підготовки інструкторів за стандартами TCCC/TECC та засновано ГО «Тактична медицина Північ».

Було підготовлено 55 інструкторів, 5 з яких мають найвищу кваліфікацію за стандартами NAEMT. Загальна кількість учасників тренінгів з тактичної медицини сягнула 15 000 українців, але діяльність ГО «Тактична медицина Північ», перш за все, була сфокусована на підготовці військових. При цьому, масштаб проблеми підготовки цивільних та відповідних служб порятунку залишається непомірним.

Більше фото дивіться у Facebook

Про новий факультет

Після консультацій з партнерами, в Народній вищій школі Вовчок було створено Факультет Цивільного захисту, метою якого є опанування кращих міжнародних практик з цивільного захисту та впровадження їх в Україні.

Вся діяльність факультету направлена на створення стійких громад та формування спільнот, здатних самостійно, чи об’єднавши зусилля, протистояти викликам війни.

Наразі діяльність Факультету Цивільного захисту розгорнуто по наступним напрямкам:

  1. Тренінги з тактичної медицини та домедичної допомоги для цивільного населення, пожежних, вчителів.
  2. Розробка та адаптація тренінгів з ризиків від вибухонебезпечних предметів для цивільного населення (EORE)
  3. Розробка програм резилієнтності громад в умовах постійного впливу стресу.
  4. Розробка програм громадянської освіти та забезпечення розвитку громадянина, здатного нести відповідальність за майбутнє своє, родини, громади, суспільства, держави.

За першим напрямком створена кафедра домедичної допомоги, що налічує 8 інструкторів з тактичної медицини, навчених та сертифікованих найкращими фахівцями наших скандинавських партнерів. Інструкторською командою вже проведено 21 тренінг з домедичної підготовки для 7 сел Київської та Чернігівської областей та вчителів ліцею №1 м. Козелець та підрозділів п‘ятьох частин пожежної охорони міста Києва. Кожен учасник тренінгу отримав аптечку для зупинки масованої кровотечі.   В чотирьох селах формуються перші команди, що візьмуть на себе відповідальність за надання домедичної допомоги в своїх громадах. Кожна з таких команд буде забезпечена набором для зупинки масованої кровотечі, що включає 5-8 аптечок за стандартом IFAK та ношами. В пожежних частинах формується актив, що забезпечується тренувальним спорядженням для підтримки навичок надання домедичної допомоги.

Кафедра забезпечена навчальним спорядженням завдяки партнерській допомозі, але всі необхідні матеріали і аптечки для передачі учасникам тренінгів набуваються за власний рахунок та кошти донорів. Вся робота інструкторської команди відбувається на волонтерських засадах. Тренерська команда факультету отримала відзнаку Печерського управління ДСНС м. Києва за якісне навчання пожежних та допомогу під час війни.

За другим напрямком ведуться переговори стосовно адаптації програм під українські реалії. Ведеться пошук фінансів для підготовки тренерів EORE та придбання навчального спорядження. Нашою метою є підготовка в кожній громаді, де ми працюємо, громадян, підготовленних за стандартами IMAS 12.10, що зможуть виконувати функції  поширення загальнодоступної інформації, проведення освітніх заходів та практичних занять, інформування, маркування забруднених територій та координацію спів дії з відповідними операторами з гуманітарного розмінування.

За третім напрямком створена міжнародна група фахівців з України, Литви, Фінляндії, Естонії, метою якої є опанування сучасних методик резилієнтності громад на основі методів «стресо-обізнаних організацій» та нордичних гуртків самоосвіти. Ми впевнені, що в кожній громаді є власний ресурс стійкості, а взаємодопомога в рамках однієї громади може бути більш ефективною ніж залучення зовнішніх експертів.

Вся діяльність ведеться на волонтерських засадах.

Ми шукаємо підтримки в питаннях:

  1. Підготовки тренерів з EORE та фінансуванні закупок відповідного спорядження.
  2. Закупок аптечок за стандартом IFAK та наборів Public Access Bleeding Control Pack.
  3. Діяльності факультету цивільного захисту для поширення впливу на інші громади та області України.

Читайте також:

У НВШ Вовчок створено Факультет Цивільного захисту