У попередніх публікаціях ми писали про створення факультету цивільної безпеки на базі НВШ Вовчок, який працює під керівництвом Владлени Терещенко. Його організація в структурі школи стала відповіддю на виклики воєнного часу. До складу факультету входить команда сертифікованих інструкторів за стандартами TCCC/TECC: Владлена Терещенко, Олег Терещенко, Антон Ситніков, Олександр Пронін, Пилип Харук, Ніна Проніна, Костянтин Федотов, Олександр Антонюк та Олексій Чаптиков. Наприкінці зими до команди приєднались стажери, які вже пройшли навчання та підготовку.

Команда факультету з грудня 2022 року почала навчання підрозділів ДСНС та жителів деокупованих населених пунктів Київської та Чернігівської областей. З часом додались й інші регіони. Для цивільних знання та вміння, пов’язані з домедичною допомогою, — це питання життя. І не лише під час війни. У мирний час «швидка» їхала сюди понад 30 хвилин. Розкажемо про цей аспект діяльності школи детальніше.

Тренінги з домедичної допомоги від НВШ «Вовчок»

На сьогодні зроблено чимало. Для цивільного населення проведені тренінги з домедичної допомоги в таких населених пунктах:

  • у селах Оране, Прибірськ, Розважів, Кухарі (2 групи), Обуховичі, Гоголів (2 групи) Київської області та безпосередньо в Києві;
  • у селах Вовчок (2 групи), Прогрес, Кіпті, селище Козелець (2 групи) Чернігівської області, а також у Чернігові для обласного молодіжного центру;
  • у місті Лиман Донецької області для поліції та волонтерів, які займаються евакуацією цивільних з лінії фронту.

Тренінги для цивільного населення — важливий напрям роботи. Наша мета — підготувати в кожній громаді групу, яка реагуватиме в надзвичайних ситуаціях та зможе надати домедичну допомогу при травмах з масованою кровотечею. Такі групи плануємо забезпечити необхідним медичним оснащенням.

Команда факультету на волонтерських засадах працює також з пожежниками. Її робота відзначена подяками від Дніпровського й Печерського районного управління ГУ ДСНС України у м. Києві [подробиці можете дізнатись у пості на сторінці НВШ «Вовчок»]. Для підрозділів ДСНС інструктори школи проводять тренінги з домедичної допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях згідно з рекомендаціями ТЕСС. Так, на сьогодні проведено тренінги для 12-ти державних пожежно-рятувальних частин міста Києва, а також для рятувальників АРЗСП та піротехнічного підрозділу АРЗСП м. Запоріжжя. 

Загалом навчальні тренінги інструкторів НВШ «Вовчок» пройшли майже 900 співробітників ДСНС.

На цьому не плануємо зупинятись! Триває наша співпраця з ДСНС та робота  з жителями деокупованих селищних громад. Також інструктори команди тренуються та працюють над поліпшенням своїх знань та навичок. У березні вони пройшли навчання з тактичної медицини в скандинавських партнерів та отримали відповідні документи. На постійній основі співпрацюємо та обмінюємось досвідом й інформацією з фахівцями Навчально-тренувального відділу симуляційної медицини Чернігівського ОЦЕМД та медицини катастроф.

Більше про діяльність Народної вищої школи «Вовчок» шукайте на Facebook-сторінці.

Читайте також:

НВШ «Вовчок» — короткі підсумки роботи