До повномасштабного вторгнення домедична підготовка вважалась прерогативою військовослужбовців, медиків і рятувальників, але війна виразно продемонструвала, що ці знання та вміння має опанувати кожен українець. В екстреній ситуації, в окупації, в населених пунктах неподалік від бойових дій, під час ракетних обстрілів — у будь-якому випадку, коли взагалі немає доступу до медицини, а на приїзд «швидкої» навіть не доводиться сподіватись, потрібно максимально швидко допомогти собі, а за можливості й близьким. У сьогоднішніх воєнних умовах це питання виживання, і відповідальність за порятунок свого життя потрібно взяти на себе.

У цьому матеріалі розкажемо про команду інструкторів Народної вищої школи Вовчок, які на волонтерських засадах проводять тренінги з домедичної допомоги. За місяць вони проїжджають майже 3000 км! Співпрацюють із сільськими громадами Київської й Чернігівської областей, які проживають на деокупованих територіях. Упродовж 2022-2023 років інструктори провели понад 80 тренінгів з домедичної допомоги, а загальна кількість учасників перевищила 1800 людей [цивільних і рятувальників].

У кількох населених пунктах Чернігівщини інструктори підготували команди, котрі в екстрених ситуаціях реагуватимуть та надаватимуть домедичну допомогу. Ці групи необхідно забезпечити відповідним спорядженням — наборами для першої допомоги в надзвичайних ситуаціях. Для їх придбання Народна вища школа «Вовчок» відкрила збір на краудфандинговій платформі «Спільнокошт». Ви також можете долучитись до цієї важливої кампанії репостами та донатами! Переходьте за посиланням та приєднуйтесь до збору!

Команда інструкторів факультету цивільної безпеки

Команда НВШ «Вовчок» об’єднала чудових людей — спеціалістів з різних галузей. Усі —  — провайдери ТЕСС/ТССС. Вони пройшли навчання за стандартом TCCC у тренерів MSB. Інструктори ТССС/ТЕСС. Вони знаходять час, щоб поділитись знаннями та вміннями з жителями селищних громад. На волонтерських засадах проводять тренінги на вихідні, свята та після роботи.

Отже, до складу команди інструкторів школи «Вовчок» входять:

Владлена Терещенко — очільниця проєкту «Домедична допомога для захисту українського суспільства». Бізнес-тренерка, співзасновниця та керівниця тренінгової компанії. Кандидат у майстри спорту з біатлону та спортивного орієнтування. Має диплом молодшої медичної сестри.

Олег Терещенко — фотокореспондент. Співпрацює з українськими та міжнародними виданнями й агентствами: УНІАН, UMH, Reuters. Вже під час війни його фоторепортажі публікували BBC, Daily News, європейські та скандинавські медіа. Олега можна сміливо назвати фотокореспондентом школи «Вовчок», адже він готує фотозвіти з усіх тренінгів.

Антон Ситніков альпініст, скелелаз, мандрівник, бізнес-аналітик. Навчався та працював у КНР. З перших днів війни створив благодійний фонд «Заново», що забезпечує потреби ЗСУ, ВПО, медичної сфери прифронтових міст, фінансує відновлення освітньої інфраструктури на звільнених територіях.

Олександр Пронін пожежник ДСНС, колишній військовий. 

Пилип Харук — музикант, учасник відомого українського фолк-металгурту «Тінь Сонця», викладач гри на ударних інструментах. З перших днів війни веде волонтерські проєкти із забезпечення потреб ЗСУ та медичної сфери прифронтових міст.

Олексій Чаптиков — інструктор зі скелелазіння та альпінізму, інструктор мотузкового курсу, ігротехнік тренінгової компанії Team Expert. Щороку проходить курси надання домедичної допомоги в аутдорумовах.

Костянтин Федотов — координатор пошуків у Пошуково-рятувальній волонтерській асоціації (Київська філія).

Також у складі команди Ніна Проніна та Олександр Антонюк. У лютому 2023 року приєднались нові волонтери, які пройшли підготовку та стажування.

Команда НВШ Вовчок тісно співпрацює зі столичними пожежними розрахунками. Інструктори регулярно проводять тренінги для бійців Деснянського, Дарницького та Печерського районних управлінь ГУ ДСНС України у м. Києві. У лютому команду школи нагородили відзнакою.

У березні інструктори школи пройшли навчання з тактичної медицини в скандинавських партнерів. Перепідготовка, відпрацювання навичок та опанування нових знань надзвичайно важливо. Команда школи не лише тренує інших, а й постійно відточує власні знання та навички, тренується та повторює базові алгоритми.

Читайте також:

Інструктори, що вчать рятувати життя