Ми багато писали в соціальних мережах про книгу The Nordic Secret, яка, по суті, є найсвіжішим академічним дослідженням двох членів Римського клубу з тем більдунґу, Народних вищих шкіл (НВШ) і розвитку скандинавських країн.

Книга майже готова до виходу українською мовою у видавництві “Наш Формат”. А ми, наразі, хочемо презентувати рецензію на книгу, написану Михайлом Крікуновим і перекладену Валерієм Пекарем.

Варто зазначити, що рецензія була написана ще тоді, коли ми мали тільки англомовний примірник книги з оригінальною обкладинкою (яка на фото). Український варіант вийде з іншою назвою та обкладинкою, які дуже сподобались авторці Лене Рейчел Андерсен.

Як ви вибираєте книгу?

Думаю, що так само як і я, або схоже. Запитайте експертів з поведінки покупців, які всебічно вивчили це питання. І вони скажуть, що ви, шановний майбутній читач/ка цієї книги, передусім звертаєте увагу на (критерій №1) автора — знайомий він / вона вам чи ні? Навряд чи ви чули скандинавські імена, надруковані на цій обкладинці. І що?

Мене, наприклад, це не бентежить, адже відносно нещодавно ви, як і я, не знали, хто такі Френсіс Фукуяма, Малколм Гладвелл або Нассім Ніколас Талеб. Правда ж? А тепер, впевнений, для вас ці імена — як знак якості. Ось і я нещодавно не знав ні Лене Рейчел Андерсен, ні Томаса Бйоркмана. Наше знайомство почалося жарким літом 2019 року після дзвінка мого приятеля, який запропонував поспілкуватися із заїжджою знаменитістю, що займається соціальними трансформаціями. Лише в ході розмови з Томасом я усвідомив, що переді мною сидить живий член Римського клубу, творець дослідницького інституту Perspectivia та незвичайної спільноти соціальних інноваторів «Екшерет», по імені острова стокгольмського архіпелагу, який він перетворив на просунутий європейський think tank з відділеннями в Лондоні й Берліні (тепер, знаючи Томаса, варто незабаром очікувати присутності цієї спільноти і в нас, у Києві). Вже згодом мені пощастило познайомитися і попрацювати з Лене Андерсен, ім’я якої стоїть на обкладинці першим, яка теж виявилася членкинею Римського клубу, а крім того, відомою датською філософинею, письменницею, футуристкою й однією з творців European Bildung Network. Що сказати, пара цих нетривіальних людей з тієї категорії, яку варто колекціонувати не менше, ніж написані ними книги.

Саме на тій першій зустрічі Томас подарував мені книгу «The Nordic Secret: A European story of beauty and freedom», назва якої (критерій №2) негайно викликала цікавість. На суперобкладинці, по-скандинавськи стриманій, полум’яніла обіцянка наявності секрету, але з фотографій, розміщених навколо обіцянки, зрозумілий смисловий ряд ніяк не складався. Щоб з’ясувати перше і зрозуміти друге, довелося книгу прочитати.

З цього моменту історія поступової трансформації соціально-політичної системи північних країн (Данії, Норвегії, Швеції й Фінляндії), історія того, як ці раніше «маленькі, дуже релігійні, злиденні та, в дійсності, тоталітарні країни перетворилися на процвітаючі демократії з величезними свободами та стабільною економікою», стала здаватися мені не далекою дивиною, а важливим для всіх нас практичним прикладом. Саме цьому й присвячена книга. Щодо секрету — він тут таки є! І це дійсно секрет, над відкриттям якого автори ґрунтовно попрацювали. І, що важливо, перетворення цього секрету на усвідомлений факт, яке відбувається в голові у читача, змушує його або її по-новому дивитися на багато речей. Я б сказав, що і сам/а читач/ка перетворюється на трохи іншу людину.

Оскільки передмова до книги є за визначенням жанр короткий, то я вирішив обмежитися тим, що допоможу вам трохи зорієнтуватися у намірах авторів, пояснивши те, що вони помістили на суперобкладинку.

Отже, прямо вам в очі дивиться спокійна, впевнена жінка, при цьому фото явно тюремне. Хто це? Жінку звуть Роза Паркс, вона була активісткою за громадянські права, яка за часів сегрегації в США відмовилася поступитися своїм місцем білому пасажирові в автобусі. Її було арештовано, але цей інцидент спровокував бойкот автобусів, успіх якого поклав початок загальнонаціональним зусиллям із припинення расової сегрегації. В Америці її вважають «матір’ю сучасного руху за громадянські права». Автори The Nordic Secret встановлюють чіткий зв’язок між проявами і процесом соціальної індивідуалізації, супутнім розвитком еґо та детально розібраною ними концепцією більдунґу (Bildung), навколо якої побудована суть книги. У цій концепції індивідуалізм грає важливу роль, тому що його центральним питанням є право на самовизначення. Кожна людина має право займатися своїм власним життям без намагання інших підштовхнути її до вибору способу життя. Чому Роза так спокійно дивиться в об’єктив та в наші очі? Вона визначилася, вона індивід, вона знає свої права.

Поруч розташована фотографія пам’ятника, встановленого у Ваймарі на честь Йоганна Вольфґанга фон Ґете і Фрідріха Шиллера, гігантів німецької та світової літератури, що бачили абсолютний моральний орієнтир у прагненні людини до краси і досконалості. Запам’ятайте це: саме краса, естетика, прагнення до щастя ведуть індивідуалізовану людини до прийняття відповідальності за задум і сенс свого існування, до ідеї необхідності свого постійного розвитку та навчання, тобто до того, що знаходиться зараз в центрі сучасного розуміння освіти дорослих. Розвиток цієї думки простежено Лене і Томасом протягом останніх 350 років, і це надзвичайно цікаво!

Де краса і щастя, там і дизайн. Він не просто декларований у нордичних країнах, він став там частиною суспільної норми, частиною життя, яким воно повинно бути, і звідти хвилями поширюється про всьому світу. Тому й не варто дивуватися двом фотографіям, на яких зображені безумовні дизайнерські вершини побутової краси — краси, що стала частиною життя звичайної людини: легендарний автомобіль Volvo P130 Amazon, що випускався в Швеції з 1956 по 1970 рік і заклав основи безпечного дизайну автомобілів, і знаменитий світильник PH-lampa, створений датським дизайнером, інтелектуалом-провокатором і скандальним журналістом Поулом Хенінгсеном в 1926 році і дотепер популярний у світі.

«Майбутнє приходить саме по собі. Але прогрес сам не прийде», — говорив Поул Хеннінгсен. Отже, над цим варто попрацювати. Тому на останній, найнижчій фотографії зображено засідання навчального гуртка дорослих, того, з чого почалася нова форма освіти, — свідоме культурне, інтелектуальне, моральне й емоційне виховання найменш освіченої частини населення, що найповніше виявляється у роботі народних вищих шкіл. Якщо говорити про гуртки, то лише в одній Швеції їх щорічно діє близько 30000, плюс 150 народних вищих шкіл. Саме освіту, ось таку специфічну освіту, в сенсі формування дорослих громадян, автори вважають секретною зброєю північних країн. Що ж таке цей загадковий більдунґ? Як пишуть автори: «Більдунґ — це спосіб, яким людина дозріває і бере на себе все більшу особисту відповідальність перед сім’єю, друзями, співгромадянами, суспільством, людством, нашою земною кулею і глобальною спадщиною нашого виду, одночасно насолоджуючись все більшою особистою, моральною й екзистенціальною свободою». Цікаво пишуть! А це, як відомо, третій і найважливіший критерій, після якого я можу тільки побажати вам захоплюючого й корисного читання! Ця книга варта вашого вибору!

Передзамовити український переклад книги “The Nordic Secret” можна за посиланням.

Про книгу “The Nordic Secret”
Позначено на: