Друзі, закінчились Європейські дні Більдунгу організовані European Bildung Network. В рамках цієї події відбувся локальний український івент «Більдунг в Україні: САМОЗАРОДЖЕННЯ».

Дякуємо всім, хто долучився до організації: Олені Точиліній, Катерині Баценко, Юрію Пивоваренко, Остапу Стасіву. Окремий уклін спікерам та гостям: Сергію ЧумаченкоМихайлу Крікунову, Ірені Блажевіче-Пранскевічютє, Аурімасу Ражанаускасу і Роману Ліщинському.

Окрема подяка учасникам панельної дискусії Михайлу Крікунову, Софії Опацькій, Олександру Стародубцеву і Олександру Філоненку. Це була дійсно глибока дискусія, яка з кожним кроком відкривала нові аспекти пов‘язані з розвитком ідеї Нової Просвіти в українському суспільстві.

Дійсно – вкрай важливою є консолідація вже існуючих в Україні рухів, пов‘язаних з розвитком людини та суспільства.

Дійсно – надважливим є діалог з бізнесом, і, відповідно, потрібна конкретизація концепції стосовно інтересів головних стейкхолдерів.

Наша ініціатива, формально, розпочалася з Першої Української інтегральної зустрічі, за ініціативою Валерій Пекар, і весь цей час існує і розвивається виключно як низова ініціатива. Тому ми і надалі будемо розраховувати на природний ріст із суспільства і для суспільства.

В Глобальній частині івенту, в якій брали участь фахівці з розвитку людини та суспільства, дослідники, науковці, громадські діячі з трьох континентів, велику увагу учасників привернула доповідь від України у виконанні Олени Точиліної . Ми отримали пропозиції про співпрацю від однодумців з Фінляндії, Норвегії і Нідерландів. Дякуючи Олені і тому, що вже зроблено ініціативною групою «Українська народна вища школа та Більдунг в Україні» глобальна дискусія стала більше брати до уваги проблеми Східної Європи.

Величезна подяка Lene Rachel Andersen, Mette Hvid Brockmann і всій команді European Bildung Network за чіткість в організації, глибину дискусії та змістовність роботи!

І як каже один з членів нашої команди, Юрій Пивоваренко: «Діючи разом, ми змінюємо наше життя на краще!»

Звіт

Ремарка: кожен із фрагментів відео вставлених нижче починається з іншого моменту одного великого відео-запису – тож не дивуйтесь, що заставки в них однакові.

Наш онлайн-форум ми почали зі вступу від Сергія Чумаченка “Більдунг в куожну хату!“, який фактами переконує в тому, що саме Більдунг дозволяє жителям країн бути багатими і щасливими:

Одразу після цього ми перейшли до максимально безпосереднього знайомства з Народними вищими школами (НВШ) різних країн – про них і про їх користь для України і українців нам розповів Аурімас Ражанаускас з Литви:

Звертаємо увагу на те, що Аурімас не встиг озвучити дуже важливу частину своєї презентації – тож закликаємо вас самостійно прогортати його презентацію до самого кінця!

Дуже цінним було почути про досвід перебування в НВШ від українця! Роман Ліщинський завзято розповів про ту трансформацію, до якої його спричинив 9-місячний курс у данській НВШ “Silkeborg”:

Наступною всіх вразила Ірена Блажевіче-Пранскевічютє з Литви. У презентації Bildung – путь к трансформирующему образованию Ірена показала, наскільки Більдунг впливає на цілі країни, яким чином він трансформує їх і допомагає у кризах знаходити енергію для розвитку, а не розпадатись від них:

Далі надзвичайно цікаво пройшла Панельна дискусія за участі Михайла Крікунова, Софії Опацької, Олександра Стародубцева і Олександра Філоненка, яку гарно змодерував Остап Стасів. Спікери обговорили виклики, які стоять перед українським бізнесом і суспільством, можливу роль бізнесу у вирішенні цих проблем, а також перспективи і напрямки докладання зусиль:

Наступною коротко виступила Олена Точиліна і розповіла про те, як потужно вона представила Україну під час старту міжнародних Днів Більдунгу, і про теплі відгуки і пропозиції підтримки від європейців, які отримала в результаті:

Однією з найважливіших частин нашої події було озвучення Михайлом Крікуновим Маніфесту Більдунгу, збір зворотнього зв’язку щодо нього від учасників і передача цих відгуків організаторам міжнародних Днів Більдунгу. Справа в тім, що потім ці відгуки вплинули на фінальний текст Маніфесту, який підписали учасники міжнародної події 9 травня. Послухайте, які наголоси розставив Михайло у цій версії Маніфесту:

І завершили захід Сергій із Михайлом рефлексією щодо почутого під час всієї події та інформацією про те, як долучитись до розвитку руху Більдунгу в Україні:

Друзі, ми плануємо проводити наступні заходи, які допоможуть вам все краще розуміти Більдунг і впроваджувати його в своє власне життя і у життя в Україні. Тож нам буде цінним ваш зворотній зв’язок щодо цього онлайн-форуму і побажання щодо наступних подій. Будь ласка, заповніть і відправте форму нижче:

Якщо після натискання кнопки в формі Ви бачите білий екран – прогорніть вище – там завершення форми.

Подяки і звіт за онлайн-форум “Більдунг в Україні: САМОЗАРОДЖЕННЯ”