Страшний і трагічний досвід окупації, воєнні дії в безпосередній близькості до населених пунктів виразно продемонстрували українцям, що в екстреній ситуації можна розраховувати лише на свої знання та вміння або на близьких, які вміють надавати першу домедичну допомогу. В такі моменти кожна секунда й хвилина мають значення, тому правильні дії можуть врятувати життя.

Від початку російської агресії стало зрозуміло, що дуже низький відсоток військових і цивільних мають необхідні навички для порятунку життя. Увага держави зараз зосереджена на захисті від навали ворога. Але питаннями домедичної допомоги необхідно займатись активно, постійно і прямо зараз. Цей обов’язок сьогодні на себе взяли громадські та благодійні організації.

За даними ООН, на 7 травня 2023 року зафіксовано 23 606 жертв серед мирного населення. З них загинуло 8 791, а 14 815 отримали поранення. Це офіційні дані, а фактичні — значно вищі. На жаль, катастрофічні цифри збільшуватимуться, допоки триває війна.

У багатьох населених пунктах проблеми зі швидким приїздом медиків були ще до війни. Від ракетних обстрілів і прильотів безпілотників незахищений ніхто в Україні. Саме тому домедична підготовка має стати обов’язковою для кожного українця. Щоб оперативно допомогти собі або близьким, необхідно пройти тренінг з домедичної допомоги, а потім, повторюючи багато разів, відпрацювати свої рухи та довести їх до автоматизму. Це забезпечує швидку та правильну реакцію в екстреній ситуації.

Знання та навички, отримані під час тренінгів, надзвичайно важливі. Максимально швидка допомога та правильні дії в перші хвилини після поранення підвищують шанси постраждалого на виживання. Інструктори школи «Вовчок» проводять два тренінги, де теорія тісно переплітається з практикою. Розкажемо детальніше про програму кожного з них.

Тренінг Stop the bleed

Цю програму проводять для жителів селищних громад, які в лютому — березні 2022 року були окуповані. Київська й Чернігівська області стали одними з епіцентрів воєнних дій. Під час тренінгу інструктори розповідають, як необхідно викликати швидку допомогу в екстрених ситуаціях, знайомлять з поняттями «небезпечна зона» й «зона умовної безпеки». Багато уваги приділяється зупинці кровотечі різними способами.

Команда інструкторів вчить, як оглядати постраждалого, розрізняти ознаки критичної кровотечі та зупиняти їх за допомогою турнікету собі та третій особі, тампонувати та бандажувати поранення собі та умовним іншим постраждалим, а також показують, як запобігти переохолодженню постраждалого.

Тренінг Stop the bleed проводять два старші та два молодші інструктори. Всі учасники отримують індивідуальні набори медичної допомоги та тренувальні турнікети.

Восьмигодинний тренінг «Домедична допомога при травмах та основи підтримки життєдіяльності»

Навчальна програма спеціально розроблена для тих, хто прагне вдосконалити та поглибити знання та вміння, отримані під час тренінгу Stop the bleed. Цю підготовку проходять активісти, які надаватимуть односельцям домедичну допомогу. Для них відкритий збір на індивідуальні набори для зупинки кровотечі.

Курс призначений для підготовки осіб, які не мають медичної освіти. Мета програми — не лише підготувати громади до надання допомоги при травмах, отриманих унаслідок війни, а й до надання допомоги при зупинці кровообігу та порушенні дихання. Люди отримують навички, що допомагають рятувати життя в перші хвилини та до приїзду бригад «швидкої».

Головне для учасників тренінгу — закріпити навчання практикою та відточуванням вивченого матеріалу.

Під час тренінгу під контролем тренерів учасники відпрацьовують:

  • виклик «швидкої»;
  • безпеку рятувальника;
  • огляд постраждалого;
  • способи зупинки критичних кровотеч;
  • забезпечення прохідності дихальних шляхів;
  • способи запобігання переохолодженню постраждалого до приїзду «швидкої»;
  • інші травми (опіки, переломи, травми очей);
  • порядок надання домедичної допомоги при зупинці кровообігу та порушенні дихання;
  • допомога при зупинці кровообігу з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора. 

Сьогодні надання домедичної допомоги стало критичною необхідністю для кожного українця. Бажано, або кожен з нас умів її надавати, адже екстрені ситуації, коли немає можливості оперативно отримати кваліфіковану медичну допомогу, безліч. На жаль, вони трапляються і в мирний час також. Знаючи, що потрібно робити та як себе поводити під час пожеж, обвалів, ДТП, стихійних лих та техногенних катастроф, кожен підвищує власні шанси на виживання та зможе допомогти іншим, щоб потерпілі дожили до приїзду «швидкої».

Які плани на майбутнє?

Факультет цивільної безпеки планує розширювати навчальні програми тренінгами, пов’язаними з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів. Просвіта з питань мінної безпеки має стояти на порядку денному в кожній області, а не лише в деокупованих населених пунктах і територіях, де базувались військові підрозділи. За офіційними даними Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA), Україна в 2022 році визнана однією з найбільш забруднених мінами країн світу. Ми випередили навіть Афганістан та Сирію, які роками не здавали «лідерських» позицій. 

Воєнні дії охопили 174 000 кв. км нашої країни. За оцінкою аналітичного центру GLOBSEC, це 30% від загальної площі. В своїй доповіді «Ходіння по вогню: розмінування в Україні» аналітики наводять невтішні дані щодо розчищення територій. Протягом 2015-2021 років розчищали в середньому 64 кв. км на рік. Переважну більшість робіт виконували фахівці спеціальних служб Міноборони України та МВС. Міжнародні недержавні оператори [HALO Trust, DDG та FSD] працюють повільніше. За рік вони розчищали приблизно 1,89 кв. км на рік.

За словами аналітиків GLOBSEC, розмінування у подальшому лише сповільниться. На це є кілька причин:

  • по-перше, забруднено значно більше територій, аніж це було до 24 лютого 2022 року. Тепер до Донбасу додались й інші регіони. Снарядами та мінами «встелені» землі Київщини, Чернігівщини, Запорожжя та Сумщини. Сьогодні найбільш забруднені зі звільнених українських територій Харківська та Херсонська області;
  • по-друге, воєнні дії тривають, а частина територій досі залишаються непідконтрольними.

Постають нові воєнні виклики, оскільки на всіх цих територіях живуть люди. Хтось не покидав своїх домівок, а хтось наважився і повернувся. Тому одним з робочих напрямів факультету цивільної безпеки НВШ «Вовчок» стали створення та адаптація для громадян тренінгів з ризиків, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами. Люди повинні знати, як правильно себе поводити та діяти, коли знаходиш підозрілі предмети.

Робота школи не обмежується лише цивільною безпекою. Паралельно створюються програми психологічної стійкості під час війни, економічної стійкості, правової освіти, головна мета яких — самоорганізація та самовтілення на рівні громад. Готуються програми громадянської просвіти та забезпечення розвитку громадянина. Один з важливих напрямів діяльності — культурно-просвітницька робота у сфері творчості, мистецтва та розвитку локального туризму.

Війна змістила акценти в робочій діяльності, тому сьогодні головна увага зосереджена на цивільній безпеці, але вона не позбавила найважливішого — прагнення реалізувати все заплановане.

Читайте також:

Домедична допомога: що мають знати та вміти всі українці