Джерело зображення

Ми, Українська мережа більдунґу, вже тривалий час комунікуємо і співпрацюємо із колегами з Асоціації народних вищих шкіл Данії. Нижче наводимо переклад двох пов’язаних матеріалів від цієї асоціації – оголошення про можливість для українських молодих людей, а також коротку історію того, як данці створюють такі можливості, щоб підтримати Україну під час війни і після неї.

Оголошення про найближчу можливість для українців

Фонд Маріуса Педерсенса щедро пожертвував кошти, щоб мати змогу знову відправити молодих українців до данських народних вищих шкіл цього осіннього семестру.

Крайній термін подачі заявок на осінь 2023 року – 22 травня: Асоціація народних вищих шкіл Данії має отримати заявку від школи від імені судента не пізніше 22 травня 2023 року.

Процедура:

  1. Зацікавлена особа шукає школу з предметами, які її цікавлять. У нас є пошукова система на нашому сайті тут.
  2. Потім молода людина зв’язується зі школою, яка її цікавить, і домовляється про відправку заявки. Саме школа надсилає заявку від імені молодої людини. 
  3. Молода людина повинна написати мотиваційний лист, який школа додає до заявки.
  4. Комісія збереться в травні і розгляне отримані заявки. Таким чином, відповідь, сподіваємось, може бути надана на початку червня.

Вся інформація про можливість та критерії знаходиться за цим посиланням: https://danishfolkhighschools.com/prices-and-practical-information/endowment-for-ukrainians.

Зверніть увагу, що можуть бути деякі витрати для студента, наприклад, витрати на проїзд до Данії, кишенькові гроші, гроші на матеріали, гроші на проїзд. Але це узгоджується між школою та потенційним студентом.

Потенційний студент повинен зв’язатися зі школою, яка його цікавить, безпосередньо. Але якщо у нього/неї є загальні питання або сумніви, він/вона може звернутися до міжнародного консультанта Сари Мортенсен (sam[at]ffd.dk).

Більше про допомогу від данців

Стипендії для української молоді

Коли 24 лютого 2022 року ракети атакували українські міста, це викликало відчуття глибокої несправедливості та горя у народних школах по всій Данії. Хоча бажання підтримати українців було масовим із самого початку, все ще залишалося питання, як саме це зробити.

Щоб відповісти на це питання, Асоціація народних вищих шкіл Данії негайно скликала зустріч між усіма данськими народними вищими школами за участі українських партнерів, які контактували з Асоціацією з метою заснування першої української народної вищої школи. На цій зустрічі меседж від Української мережі більдунґу був чітким – “відкрийте ваші школи для нашої молоді“. Коли війна закінчиться, виникне потреба в молодих, демократично налаштованих молодих людях, які допоможуть у відбудові України. Не лише у відбудові бетону та каменю, а й у розбудові впевненості та політичного майбутнього людей.

Після зустрічі було розпочато кампанію зі збору коштів, і незабаром шестеро українських молодих людей вступили до народних вищих шкіл Данії.

Як відбувається фінансування українських стипендій?

Перші шість українських студентів були профінансовані завдяки державній фінансовій кампанії в поєднанні із внеском народних вищих шкіл, які їх приймають, знизивши свої ціни до мінімуму відповідно до закону. Після того Асоціація народних вищих шкіл Данії отримала грант у розмірі 350 000 данських крон (приблизно 50 000 євро) від Фонду Маріуса Педерсена, що дозволило ще 27 українським студентам вступити до данських народних вищих шкіл цього весняного семестру. І щойно Фонд знову виділив 250 000 данських крон на стипендії на осінь 2023 року.

Стипендії надаються для підтримки демократичного розвитку України шляхом заохочення молодих активних діячів громадянського суспільства в Україні. – Мета, що відповідає загальній головній меті данських народних вищих шкіл.

Як це вплинуло на діяльність народних шкіл?

Загалом, вступ українських студентів до данських НВШ пройшов добре. Через війну молоді люди часто мають емоційний багаж, який може виявитися важким для них. З цієї причини деякі НВШ вважали за необхідне запросити кваліфікованих психологів, щоб допомогти тим українським учням, які цього потребують. В усьому іншому українські студенти беруть участь у навчальній програмі так само, як і будь-які інші студенти. FFD (див. також їх англомовну сторінку) не спрямовує їх до певного типу НВШ. Українські студенти приїжджають з різними інтересами та мріями про своє майбутнє. Вони повинні мати можливість зустрічатися з іншими студентами, щоб на деякий час відволіктися від справ удома. Тому важливо, щоб вони самостійно обрали школу із предметами, які можуть захопити і мотивувати.

Можливість зануритися у змістовні заняття, далекі від реалій війни, як виявилося, сприяє їхньому загальному благополуччю. Дехто з молодих українців підкреслює, що війна поставила їхнє життя на паузу і що вони хочуть відвідувати данську народну школу, щоб займатися чимось значущим і підготувати себе до життя після війни.

Як пише Софія з Миколаєва: До того, як потрапити сюди, я відчувала сильну депресію. Все моє життя, яке було до війни, руйнувалося, і я не бачила свого майбутнього, мені здавалося, що мене нічого не чекає в житті, не знала, що робити далі. Зараз мені набагато легше, тому що мені здається, що зі знаннями, які я отримую тут, я можу чогось досягти і знайти себе. Це дає мені надію на щось краще.

Спілкування та поводження в невизначеній та вразливій ситуації

FFD у своєму діалозі з партнерами в Україні зіткнулась із великим спротивом щодо стипендії, націленої як на українців, так і на росіян. Українські організації зазначили, що в стані війни варто особливо зважати на почуття постраждалих/переміщених людей, і рекомендували школам особисто зважувати всі “за” і “проти”, і не приймати одночасно і росіян і українців до однієї народної вищої школи. Цю рекомендацію FFD передала народним вищим школам.

Хоча стипендії від самого початку були відкриті для росіян, увага була зосереджена на просуванні цієї можливості для молодих українців. У цій роботі Українсько-Данський Дім Молоді був життєво важливим контактом, оскільки вони запропонували цю можливість своїй мережі, яка включає багато активних молодих людей, які займаються або брали участь у демократичному розвитку своєї країни. Крім того, ми відчули, що багато з аплікантів були студентами Української академії лідерства, яка багато в чому нагадує скандинавські народні вищі школи, які є школами-інтернатами, орієнтованими на демократичне формування.

Інші заходи в данських народних вищих школах

Крім того, багато данських народних вищих шкіл незалежно одна від одної розпочали проекти на користь українців. Приклади таких проектів включають:

  • Благодійні аукціони, організовані народними вищими школами та їх місцевими громадами. В одному випадку учні Народної вищої школи Ґрунтвіґа пожертвували 65 000 крон (близько 8 700 євро) зі своїх заощаджень українським цивільним особам, які постраждали від війни.
  • Студенти народної вищої школи Gram відремонтували приміщення у своїх школах для біженців, які згодом переїхали до школи.
  • Народні вищі школи, орієнтовані на майстерність, використовували навички своїх учнів для України. Наприклад, народна вища школа Suhrs, яка спеціалізується на вишуканій кухні, мала українських кухарів як запрошених викладачів, які навчали студентів кухні своїх націй. Відтоді студенти продавали свої творіння на зборах коштів для України.
  • Українські культурні заходи відбувалися в багатьох народних вищих школах. На цих заходах місцеві жителі та студенти мали змогу почути традиційну українську музику, переглянути українське кіно, зустрітися та поспілкуватися з українцями, а також отримати інформацію про причини та стан війни.

Посилання:

Чим різні країни допомагають нам: Данія квітень 2023