Досвід співпраці народної вищої школи “Вовчок” із місцевою громадою дозволив сформулювати необхідні умови для ефективної роботи НВШ в Україні.

Минулого року в громаді села Вовчок, де розташована перша українська народна вища школаВовчок”, почали проводити серію тренінгів з надання першої психологічної допомоги в умовах війни.

Один з висновків: в умовах війни, що триває, громадам потрібні мотиви, пов’язані із вірою у майбутнє.

В результаті, нещодавно у цій громаді розпочався проєкт із робочою назвою “Розмова про майбутнє”.

Організатор тренінгів і директор НВШВовчок”, Сергій Чумаченко, тепер впевнено стверджує, що ідея Нордичних народних вищих шкіл, заснована на ідеях Н.Ф.С. Ґрундвіґа, працює і є надзвичайно ефективною!

Для цього необхідні наступні умови:

1. Фіксоване місце для діяльності НВШ та максимально спрощений доступ до необхідних знань і практик.

2. Цей процес має бути, в першу чергу, орієнтований на потреби групи та її життєвий досвід, навіть на шкоду експертній оцінці “якості” (слово не випадково взято в лапки) ідей, глибини занурення в контексти, процесу. Головним критерієм оцінки якості є залученість групи та бажання продовжувати.

3. Саме такий підхід робить формування активної громадянської позиції природним.

4. На жаль, такі школи в сучасному українському контексті не можуть виникнути за рішенням “згори”. Їх працездатність залежить від ентузіазму ініціаторів (засновників) та підтримуючого середовища. Відповідно –

5. Стійкість мережі таких шкіл може бути забезпечена через консолідацію зусиль міжнародних інституцій та появу фонду, що фінансується бізнесом та зацікавленими громадянами.

*Відео про запуск проєкту зняла та змонтувала Ірина Дубик після участі у дводенному курсі з відеозйомки у НВШВовчок”. Можливо з часом ми зможемо викласти його в YouTube, щоб більше людей змогли побачити його.

Читайте також:

Необхідні умови для ефективної роботи НВШ в Україні