Нижче наводимо переклади з двох фінських джерел.

Джерело 1

Ініційовано на запит Міністерства освіти і культури.

НОВИНИ YLE. 9 березня 16:51

Вищі навчальні заклади Фінляндії готуються запропонувати навчальні приміщення для близько 2000 українців, які втекли від російського вторгнення.

Навчальні місця будуть запропоновані українцям, які вже навчаються у вищих навчальних закладах рідної країни та бажають продовжити навчання у Фінляндії.

Цю ініціативу створено на запит  Міністерства освіти та культури.

Віце-президент Університету прикладних наук Хяме (HAMK) Хайді Ахокалліо-Леппеля повідомила, що точна кількість студентів, які планують прибути, ще невідома.

У понеділок Університет Східної Фінляндії заявив, що планує запропонувати навчальні місця для 20 українських студентів.

Ахокалліо-Леппеля сказала, що установи вивчають, які з курсів, що викладаються англійською мовою, можна запропонувати. Наприклад, вона відмічає, що HAMK має 11 міжнародних університетських ступенів, і що це хороший і повний вибір.

«Ми віримо, що можемо допомогти покращити ті навички, які й надалі будуть корисними, коли [студенти] повернуться до рідної країни», — сказала вона.

Проте Ахокалліо-Леппеля сказала, що — принаймні на цьому етапі — від українських студентів не очікуються, що вони мають закінчити свою вищу освіту у Фінляндії.

Очікується, що підготовка займе деякий час, тому курсові роботи планується розпочати серйозно цієї осені.

Фінляндія припиняє дослідницьку співпрацю з Росією

Міністерство освіти і культури також рекомендувало всім вищим навчальним закладам Фінляндії припинити співпрацю з російськими освітніми та науковими закладами.

Нові настанови включають заборону на запуск нових проектів і призупинення існуючої співпраці між організаціями на даний момент. Також буде припинено спільні дослідницькі проекти з Білоруссю.

За словами міністра науки і культури Фінляндії Антті Курвінена (Cen), ці заходи спрямовані на підтримку України, а не на обмеження можливостей для російських студентів.

Студенти або науковці все ще можуть подавати документи до фінських університетів незалежно від їх громадянства, а студентам по обміну з Росії та Білорусі буде дозволено закінчити навчання у Фінляндії.

Джерело 2

ВІЙНА В УКРАЇНІ

Ця сторінка містить поновлену інформацію щодо наслідків війни в Україні на Університет Гельсінки, і також загальноуніверситетські настанови та рекомендації щодо цієї ситуації.

Університет Гельсінкі засуджує військові дії Росії та висловлює підтримку Україні та її університетській спільноті. Ми разом з усіма фінськими університетами приєднуємося до висловленої Університетами Фінляндії підтримки Україні, а також до заяви Європейської асоціації університетів. На знак підтримки Головний корпус Університету та Юніонінкату 35 були освітлені кольорами українського прапора.

Університет Гельсінкі вірить і підтримує міжнародне співробітництво в галузі досліджень і вищої освіти, навіть у складних обставинах. Однак бувають моменти, коли співпрацю потрібно переглянути, а напад Росії на Україну, що викликає засудження, вимагає виняткових заходів.

Ми продовжуємо відстежувати національні санкції та санкції ЄС і відповідно коригуватимемо політику та процеси. Ми працюватимемо разом з іншими фінськими та міжнародними університетами, щоб припинити військові дії в Україні та підтримати українські установи та окремих осіб.

У Гельсінському університеті створено команду для моніторингу ситуації в Україні, пов’язаних санкцій та їх впливу, надання рекомендацій та координації заходів, що вживаються університетом.

Питання та запити щодо України можна надсилати на адресу ukraine@helsinki.fi.

Ось як Гельсінкський університет допомагає студентам і співробітникам

З усіма українськими студентами, які навчаються в університеті Гельсінкі, а також з українськими співробітниками університету, зв’язалися особисто, щоб запропонувати їм підтримку. Відповідно до інституційної цінності інклюзії, усі члени університетської спільноти повинні мати однакове та поважне ставлення, незалежно від національності, і надалі матимуть ті самі права та послуги, що й раніше.

Підтримка здоров’я та благополуччя за Інструкціями для студентів та з охорони праці (посилання на Flamma).

Університет Гельсінкі надає право закінчити навчання без отримання ступеню особам, які прибули до Фінляндії і навчання яких в українському вищому навчальному закладі було призупинено через війну.

Право на завершення курсів або навчальних модулів може бути надано на основі заявки у вільній формі. У заяві має бути зазначено мовні навички абітурієнта, дисципліну та обсяг попереднього навчання, а також інші підстави для подання заявки. До заяви додається копія паспорта або аналогічного документа.

Заявки розглядатимуться до кінця 2022 року без кінцевих термінів подачі заявок. Права на завершення будуть надані до 31.07.2023, оплата за навчання без диплома не стягується.

Громадяни України не будуть платити за навчання у Відкритому університеті до осені 2023 року.

Університет Гельсінкі робить пожертву

Університет Гельсінкі підтримує жертв війни в Україні, зробивши внесок у розмірі 50 000 євро до ЮНІСЕФ. Пожертвування зроблено з доходів Гельсінкського університету (HYR).

Університетська фармація також підтримала Україну в умовах гуманітарної кризи та зробила два пожертви на загальну суму 20 000 євро тим, хто цього потребує. Перший пожертвування було зроблено в рамках операції «Надія», а другий – до Фінського Червоного Хреста для допомоги у разі катастроф. Крім того, Університетська аптека скоротила свою аптечну мережу в Росії і планує вийти з російського ринку.

Рекомендації щодо співпраці з Росією та Білоруссю

Університет на час призупинить розвиток усіх нових співробітництв з Росією та Білоруссю.

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і культури, будь-яка інституційна співпраця з російськими та білоруськими університетами та іншими установами припинена. Поточні строки програм мобільності для студентів та науковців з Росії буде дозволено завершити, як було заплановано.

Просимо членів університетської спільноти звернути увагу на те, що Європейська комісія прийняла рішення про припинення науково-освітньої та інноваційної співпраці з російськими організаціями, а також припинила виплати російським організаціям за діючими контрактами.

Університетську спільноту просять утриматися від будь-яких взаємодій з будь-якими державними органами Російської Федерації.

Персонал, який відчуває тривогу або занепокоєння з приводу ситуації, може звернутися до служби гігієни праці.

Відповідно до рекомендацій Міністерства закордонних справ Фінляндії, слід уникати поїздок до України, Білорусі та Росії.
Інформацію про війну в Україні дивіться на сайті Імміграційної служби Фінляндії.

Фінські університети запропонують навчальні місця 2000 українцям, які втекли від російського вторгнення