Пропонуємо вашій увазі переклад статті. Также мы сделали русскоязычный перевод для заинтересованных из других стран.

Народні вищі школи (folkehøgskole) часто називають найбільш вільними школами у світі. У цих школах немає оцінок, жорсткої програми навчання та іспитів. Ми вважаємо, що без такого тиску можна вчитися краще.

У народній вищій школі ви можете практикувати те, що ви вивчаєте, а не просто занурюватися в теорію. Під наглядом і натхненням відданих своїй справі вчителів ви потрапляєте у невеликий клас, який зазвичай складається лише з 10-20 учнів.

Рік у народній вищій школі триває дев’ять місяців – з серпня до травня. Більшість учнів відвідують народні вищі школи відразу після закінчення середньої школи (гімназії). Більшості учнів НВШ від 18 до 25 років, але деякі школи приймають і 16-річних. У жодній народній вищій школі немає верхнього вікового обмеження.

Життя у народній вищій школі

Народні вищі школи – це школи-інтернати. Іншими словами, студенти живуть на території кампусу в гуртожитку. Якщо ви студент, ви спите і їсте в кампусі. У гуртожитках бувають одномісні та двомісні кімнати; в деяких номерах є власна ванна кімната, а в інших – загальні ванні кімнати в коридорі. Зазвичай, у вашому гуртожитку також є загальні кімнати і кухня. Всі звичайні страви подаються в їдальні, де ви їсте разом з іншими студентами і викладачами.

Ми вважаємо, що проживання з однокурсниками створює прекрасне навчальне середовище. Поділяючи житло з людьми, які відрізняються від вас, ви навчаєтеся працювати разом і вирішувати проблеми. Ви також пізнаєте своїх однокурсників абсолютно по-іншому, якщо будете з ними цілодобово.

Народні вищі школи – це не тільки академічні знання і професійні предмети. Соціальне життя також грає велику роль у навчальному році в народній вищій школі. Школа організовує студентські заходи, заходи для знайомства та інші громадські заходи.

Після школи ви можете користуватися шкільними приміщеннями загального користування, класними кімнатами і обладнанням. Завжди є чим зайнятися, і завжди є хтось, хто теж хоче щось робити. Ви можете вибрати моментальну вечірню прогулянку, гру в волейбол, фільм, настільну гру, вечірку з нагоди дня народження в загальній кімнаті гуртожитку, або просто посидіти з чашкою кави і поспілкуватись, або глибоко подискутувати допізна.

Більшість шкіл також пропонують організовані заходи щовечора – такі як хор, футбольні тренування, вечірні зустрічі, дискусійні групи або короткі курси в різних галузях.

Навчальний рік – початок і завершення

Рік в народній вищій школі починається в середині або наприкінці серпня і триває до середини травня.

Деякі школи пропонують піврічні (семестрові) курси, які починаються в середині або наприкінці серпня або початку січня.

Якщо ви не говорите норвезькою

Більшість курсів викладається норвезькою мовою. Проте, багато шкіл пропонують курси норвезької мови, і майже всі співробітники та студенти говорять англійською – що може бути корисно на початку навчання. Можете розраховувати на те, що після року навчання в народній вищій школі, ви станете досить добре розуміти норвезьку і говорити нею. Рівень володіння мовою, звичайно, буде залежати від ваших власних зусиль, але проживання у норвезько-мовному середовищі дає вам великі переваги у вивченні мови. У деяких школах ви можете вибрати норвезьку мову і культуру в якості основного предмета або факультативу. Якщо ви виберете норвезьку мову як факультатив, ви можете вибирати між іншими основними пропонованими предметами.

Сьогодні 11 відсотків норвезької молоді вибирають понавчатись рік у народній вищій школі, і за останні 10 років кількість абітурієнтів неухильно зростає. У Норвегії 80 народних вищих шкіл, і ви можете знайти їх по всій країні. Деякі школи пропонують широкий спектр предметів, в той час як інші зосереджені на одній конкретній галузі або предметі. Це може бути музика, спорт, відпочинок на природі або театр. У школах навчається від 30 до більш ніж 200 учнів. Крім різноманіття предметів, школи також мають різні профілі і ґрунтуються на певних цінностях. Це вибір кожної школи. Народна вища школа до чогось прагне – і це має особливе значення! Деякі школи будуються на християнській основі, водночас інші – які називають ліберальними школами – не засновані на жодній конкретній вірі або ідеї.

ХРИСТИЯНСЬКІ ШКОЛИ

Більшість християнських народних вищих шкіл або належать християнським організаціям або конфесіям, або тісно пов’язані з ними. У християнських народних вищих школах викладання та інші шкільні програми засновані на християнському світогляді. У деяких школах християнство є обов’язковим предметом, і багато з них будуть пропонувати добровільні зустрічі з християнським змістом, такі як групи і зустрічі з вивчення Біблії.

ЛІБЕРАЛЬНІ ШКОЛИ

У ліберальних народних вищих шкіл немає певної віри або світогляду в якості відправної точки. Основні цінності шкіл пов’язані із загальноприйнятими цінностями норвезької культури і прав людини. Формулювання основних цінностей і спосіб відображення цих основних цінностей у шкільному житті можуть бути різними. Ліберальні народні вищі школи належать фондам, організаціям або округам.

Якщо ви хочете дізнатися більше про профіль школи або про те, як її основні цінності відображаються в ній, ви можете переглянути або її сторінку тут, або її власний веб-сайт. Або ж ви можете безпосередньо зв’язатися зі школою і запитати. І ліберальні, і християнські народні вищі школи вітають учнів із різними інтересами і переконаннями.

З цього Instagramу ви можете дізнаватися про всі цікаві події, які відбуваються у народних вищих школах.

Дивіться також перелік всіх народних вищих шкіл Норвегії

Фото – з ФБ-сторінки.

Що таке народна вища школа в Норвегії?