Друзі, Українська мережа більдунґу вже тривалий час комунікує і співпрацює із колегами з Асоціації народних вищих шкіл Данії. Нижче наводимо переклад матеріалів від цієї асоціації – оголошення про можливість для українських молодих людей на весну 2025 року, а також коротку історію того, як данці створюють такі можливості, щоб підтримати Україну під час війни і після неї.

Оголошення про найближчу можливість для українців

Фонд Маріуса Педерсенса вкотре щедро пожертвував кошти, щоб дати змогу знову відправити молодих українців до данських народних вищих шкіл наступного весняного семестру (2025 року).

Крайній термін подачі заявок на вказаний семестр – 7 жовтня 2024 року: народна вища школа має надіслати заявку від імені українського судента не пізніше цієї дати на адресу Асоціації народних вищих шкіл Данії.

Процедура:

  1. Зацікавлена особа шукає народну вищу школу з предметами, які її цікавлять. Для цього є англомовна пошукова система на данському сайті (тут).
  2. Потім молода людина зв’язується зі школою, яка її цікавить, і домовляється про відправку заявки на отримання стипендії. Саме школа надсилає заявку від імені молодої людини
  3. Молода людина має написати мотиваційний лист на 1 сторінку, який школа додає до заявки. (Так, молода людина має вміти говорити і писати англійською.)
  4. Комісія збереться наприкінці жовтня і розгляне отримані заявки. Таким чином, відповідь, може бути надана на початку листопада.

Вся інформація про цю можливість та критерії відбору знаходиться за цим посиланням.

Потенційний студент повинен зв’язатися зі школою, яка його цікавить, безпосередньо. Але якщо у нього/неї є загальні питання або сумніви, він/вона може звернутися до міжнародного консультанта Сари Мортенсен (sam[at]ffd.dk) або Сігрід (sigrid[at]ffd.dk).

Більше про допомогу від данців

Стипендії для української молоді

Коли 24 лютого 2022 року ракети атакували українські міста, це викликало відчуття глибокої несправедливості та горя у народних школах по всій Данії. Хоча бажання підтримати українців було масовим із самого початку, все ще залишалося питання, як саме це зробити.

Щоб відповісти на це питання, Асоціація народних вищих шкіл Данії негайно скликала зустріч між усіма данськими народними вищими школами за участі українських партнерів, які контактували з Асоціацією з метою заснування першої української народної вищої школи. На цій зустрічі меседж від Української мережі більдунґу був чітким – “відкрийте ваші школи для нашої молоді“. Коли війна закінчиться, виникне потреба в молодих, демократично налаштованих молодих людях, які допоможуть у відбудові України. Не лише у відбудові бетону та каменю, а й у розбудові впевненості та політичного майбутнього людей.

Після зустрічі було розпочато кампанію зі збору коштів, і незабаром шестеро українських молодих людей вступили до народних вищих шкіл Данії.

Як відбувається фінансування українських стипендій?

Перші шість українських студентів були профінансовані завдяки державній фінансовій кампанії в поєднанні із внеском народних вищих шкіл, які їх приймають, знизивши свої ціни до мінімуму відповідно до закону. Після того Асоціація народних вищих шкіл Данії отримала грант у розмірі 350 000 данських крон (приблизно 50 000 євро) від Фонду Маріуса Педерсена, що дозволило ще 27 українським студентам вступити до данських народних вищих шкіл цього весняного семестру. На осінь 2023 року Фонд знову виділив 250 000 данських крон на стипендії. На 2024 рік також виділені кошти.

Стипендії надаються для підтримки демократичного розвитку України шляхом заохочення молодих активних діячів громадянського суспільства в Україні. – Мета, що відповідає загальній головній меті данських народних вищих шкіл.

Дивіться також:

Стипендія для навчання українців у данських народних вищих школах у 2025 році