Раніше ми знайомили вас із новинами Народної вищої школи «Вовчок». Відтоді минуло чимало часу. За цей період сталось багато яскравих і важливих подій у житті школи — стартували навчальні програми й партнерські проєкти, відбулись поїздки наших студентів Україною та за кордон… Тож ділимось із вами інформацією про новини школи за березень–червень 2024 року.

Навчальна поїздка в Литву

4 лютого 2024 року відбулась знакова подія в житті школи — розпочалось навчання. Першими студентами стали жителі села Вовчок. Місцеві активісти створили групу, яка опікується майбутнім рідного селища. На активну діяльність та дослідження можливостей для розвитку громади й підприємництва їх надихнули успішні приклади фінського села Fiskars і литовського містечка Анікщай. Завдяки зусиллям місцевих вони перетворились на знакові місця в обох країнах. Депресивні населені пункти, звідки виїжджали жителі, стали відомими туристичними точками, де створена вся потрібна інфраструктура для туристів.

Після навчальних і робочих сесій ініціативну групу активістів з громад села Вовчок і Кіптівської ОТГ приєднали до проєкту «Архітектори стійких громад», частиною якого була поїздка до Литви. Завдяки литовським партнерам Irena Pranskeviciute і Світлані Залужній група «Вовчка» приїхала в Анікщайську комуну.

З 30 травня до 2 червня наші студенти відвідали навчальні сесії та провели презентацію «Розвиток попри війну» із власними проєктами, які планують реалізувати в селі. Також учасники поїздки побували в Анікщайському мистецькому інкубаторі, на етнофестивалі та в Музеї коней. Детальніше про зустрічі з анікщайськими активістами й підприємцями, а також про насичену програму читайте на Facebook-сторінці Народної вищої школи «Вовчок».

Важливим результатом навчальних і робочих сесій, а також поїздки за кордон, стало те, що троє з групи, яка опікується майбутнім рідного селища подали заявки на гранти для мікробізнесу! (Хоча до повномасштабного вторгнення, в селі було лише три підприємці.) Про це Сергій Чумаченко написав у себе в Фейсбуці.

Візит в село Отрохи 

У травні відбулась поїздка в Природничий центр “Міжрічинська Пуща”, де зусиллями Андрія Сагайдака створена інфраструктура для активного відпочинку в дикій природі — стежки на болотах, музей лісових промислів, садиба для відпочивальників. Це важливий досвід, тим паче, що дуже схожі природні умови.

Відеосюжет про візит в село Отрохи на Чернігівщині «Подорожі, проєкти та плани — що нового в школі «Вовчок»» ви можете подивитись повністю на Facebook-сторінці школи.

Спільні проєкти й презентації

Народна вища школа «Вовчок» приєдналась до проєкту UKR-FOLK, ініційованого шведською Sunderby folkhögskola для підготовки майбутніх вчителів НВШ. До програми також долучились Українсько-Скандинавський центр та Університет срібного віку [місто Чортків, що на Тернопільщині]. Проєкт реалізується завдяки фінансуванню Шведського інституту. У межах програми відбулись онлайн-вебінари, присвячені навчальному процесу в скандинавських народних вищих школах, фолькбільдунґу та його впливу на нордичне суспільство.

Також «Вовчок» став партнером литовсько-української програми психологічної стійкості громад в умовах війни Re:silientica, започаткованої Іреною Блаживіче [Irena Pranskeviciute] й литовською недержавною організацією Domus solis.

Сергій Чумаченко взяв участь у зустрічі «Центри освіти дорослих як інструмент відновлення українських громад» [Ірпінь] та в X Міжнародній педагогічній конференції «Освітянські чарунки» [Львів]. Також провів дві презентації ідей скандинавських народних вищих шкіл — у Креативній Резиденції МС6 [селище Славське Львівської області] та Охтирському молодіжному центрі для Дергачівської громади [Харківська обл.] та Охтирської й Тростянецької громад [Сумська обл.].

Робота факультету цивільного захисту

Інструктори факультету цивільної безпеки продовжують проводити тренінги з домедичної допомоги для цивільних і військових. Протягом березня – червня 2024 року команда провела:

  • тренінги Stop the Bleed для співробітників DELTA Ukraine та Державного управління справами. Активісти міської громади Славутича, розташованого неподалік від білоруського кордону, пройшли два навчальні курси — Stop The Bleed і Basic Life Support;
  • восьмигодинний курс «Базові навички допомоги постраждалому в надзвичайних ситуаціях на основі рекомендацій TECC» для рятувальників-добровольців Добровольчої пожежної команди Оброшинської територіальної громади Львівської області; рятувальників Головного управління ДСНС України у Сумській області; саперів, водіїв і фельдшерів піротехнічного підрозділу Головного управління ДСНС України у двох областях — Чернівецькій та Івано-Франківській; особового складу двох пожежно-рятувальних частин Київської області — 34 ДПРЧ у Вишневому та 23 ДПРЧ у Борисполі;
  • навчальні тренінги з надання допомоги пораненому на мінному полі для випускників Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України, а також для саперів і фельдшерів піротехнічних підрозділів Головного управління ДСНС України в Запорізькій і Полтавській областях.

НВШ «Вовчок» підписала меморандум з Міжрегіональним центром гуманітарного розмінування та швидкого реагування — державним аварійно-рятувальним формуванням. Команда інструкторів факультету цивільної безпеки проводить тренінги з надання домедичної допомоги пораненому на мінному полі за протоколом M.A.R.C.H. для всіх випускників цього центру.

Також інструктори почали проводити тренінги з домедичної допомоги для підлітків. Команда факультету адаптувала курс Stop the Bleed спеціально для дітей.

Під керівництвом Іванни Дешури й Олександра Бабюка навчання пройшли учні 7–11 класів Київського ліцею бізнесу.

Підписуйтесь на сторінку НВШ «Вовчок» в соціальних мережах та дізнавайтесь першими про новини школи! Офіційні сторінки у Facebook та Instagram.

Новини Народної вищої школи «Вовчок»