3 лютого – прихильники ГО УМБ та молоді українці взяли участь в онлайн-заході Zoom, де були представлені данські народні вищі школи (Højskole, заклади неформальної освіти). Завдання УМБ полягало в тому, щоб залучити прихильників і краще зрозуміти специфіку данських народних шкіл. Організатором заходу виступив Українсько-данський дім молоді.

17 лютого – Голова Ради УМБ провів онлайн Zoom-презентацію УМБ, Нордичного більдунґу та народних вищих шкіл для студентів Навчально-наукового інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка. Мета полягала в тому, щоб заохотити їх перекладати зі шведської на українську статті про Нордичний більдунґ та народні вищі школи.

24 лютого – Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну

28 квітня – члени УМБ та українські студенти взяли участь в онлайн-конференції Zoom «Демократичні розмови» з молодими студентами датської народної школи (hojskole). Метою було спробувати такий формат, який, можливо, може перерости в міжнародний проект.

8 та 9 травня – члени та прихильники УМБ взяли участь у Європейському дні більдунґу через Zoom. Метою було виступити з доповідями та обмінятися думками щодо розвитку більдунґу у світі та в Україні.

16-22 травня співзасновниця УМБ провела у Гімнастичній НВШ в Оллерупі (Данія) в ролі спостерігача. Проведено інтерв’ю з учнями та вчителями школи. Тепер маємо ще краще розуміння, якими можуть бути НВШ.

17 травня – члени та прихильники УМБ взяли участь в онлайн-презентації шведської культури, щоб краще зрозуміти походження шведського бфльдунґу та народних вищих шкіл.

23-30 червня співзасновниця УМБ провела в Данській НВШ на курсі із літніми студентами в якості спостерігача. Отримано цінний досвід для організації навчання в НВШ.

15 липня зареєстровано ГО «Народна вища школа Вовочок»

10 серпня – члени УМБ взяли участь в онлайн-заході, присвяченому організаційному розвитку та роботі з грантами, щоб отримати більше досвіду в цих сферах.

1 жовтня – Офіційний запуск УМБ – онлайн Zoom-подія для членів та прихильників УМБ, на якій представлено Дорожню карту УМБ до 2030 року, напрямки роботи та конкретні завдання (див. відео-записи всіх виступів і обговорень). Також УМБ залучив волонтерів до організації цього заходу та для подальшої роботи над представленими напрямками.

16 листопада – онлайн-зустріч УМБ з волонтерами, які хочуть допомогти у впровадженні більдунґу в Україні та створенні мережі народних вищих шкіл в Україні. Метою було сформувати кілька груп волонтерів для роботи в кількох напрямках над завданнями УМБ.

8 грудня – члени УМБ взяли участь в онлайн-заході, присвяченому Стратегії ЄС для регіону Балтійського моря, щоб краще зрозуміти, як розвиток неформальної освіти в Україні узгоджується зі Стратегією. До того ж під час воркшопу лідер УМБ та представник Шведської агенції з надзвичайних ситуацій презентували результати спільної роботи за останні 6 місяців і презентували освітню концепцію, головна мета якої – розвиток спроможностей громад протистояти викликам війни.

19 грудня – Народна вища школа Вовчок відчинила свої двері для навчання! Поки навчальна програма зосереджена на поширенні знань та навичок, які рятують життя.

Цього року УМБ розпочала прийом членських та благодійних внесків і зібрала 5779 грн.

Також цього року кількість членів УМБ зросла з 5 до 13 осіб.

Аудиторія нашої Facebook-сторінки – 712 вподобань і 876 прихильників (followers).

Кількість учасників нашої Facebook-групи досягла 822 (плюс 342 людини за 2 роки).

Кількість учасників Telegram-групи – 44.

Facebook-сторінка Народна вища школа Вовчок має 63 вподобання і 104 прихильники (followers).

Ми й надалі продовжимо рух до нашої мети – жити у вільній, правовій, освіченій Україні. Ми впевнені в тому, що тільки створення широкої, всеохоплюючої, стійкої мережі ОСВІТНІХ ІНСТИТУЦІЙ, побудованих на принципах вільного саморозвитку, ідеях Більдунґу, дасть нам сильне проактивне суспільство здатне привести Україну в коло Європейських країн об’єднаних ідеєю Загального Добробуту.

Дивіться також наші результати за попередні роки.

Звіт про діяльність УМБ у 2022 році