Ось якою історією поділився член нашої команди Юрій Пивоваренко:

“З 2010 до 2013 року я багато сил і енергії спрямував на організацію волонтерських прибирань у парках та інших гарних місцях відпочинку. Мав сподівання, що учасники акцій не лише перестануть смітити, а й спонукатимуть до цього своїх друзів і знайомих – і що, завдяки цьому, Україна стане чистою і гарною, як багато європейських країн. Мене надихала ідея, що краса можлива лише там, де чисто.

Після 2013 року такі всеукраїнські акції організовувались різними командами вже без моєї участі. Тому я з впевненістю можу сказати, що загальна кількість їх учасників значно більше за 1 мільйон українців. Це більше 2.5% населення України.

Зараз уже 2021 рік, а українці продовжують смітити. Розумію, що крім акцій з прибирання сміття, необхідна ще освітньо-інформаційна робота та інфраструктура для правильного поводження з відходами.
Для чого потрібна освітньо-інформаційна робота? Бо багато наших громадян не замислюються над тим, що вони роблять, а їх друзі не дуже то й допомагають свідомо дбати про красу спільного життєвого простору. Схоже, що багатьом не вистачає відчуття зв’язку зі своєю спільнотою, відчуття, що кожен впливає на якість життя оточуючих. Виявляють замало поваги до себе та до інших. Часто не вистачає вміння ввічливо робити зауваження і говорити на важливі непрості теми (наприклад про чистоту спільного довкілля).

Але всього цього можна навчитись! Для того, щоб виробити в українцях такі потрібні гарні навички, необхідні установи, які цього навчатимуть на практиці. Гарним прикладом таких установ є скандинавські Народні вищі школи (НВШ). Вони на практиці реалізовують ідеї Більдунґу – постійного всебічного розвитку людини, суспільства і людства. Зверніть увагу на словосполучення “всебічного розвитку” – воно означає не лише здобуття якихось навичок, але й морально-культурний розвиток і активну участь у справах своєї спільноти (громади). Також зверніть увагу на словосполучення “постійний розвиток” – постійно людина розвивається тоді, коли в ній горить живий внутрішній інтерес до чогось, і коли є внутрішня міцна опора для подолання складнощів, – коли людина відкрита до інакших точок зору інакших людей з інакших культур.

Саме так я прийшов до необхідності поширення ідей Більдунґу і створення Народних вищих шкіл в Україні. Саме тому я закликаю прочитати і підписати Глобальний маніфест Більдунґу, який вже підписали свідомі громадяни 21 країни світу.

Прочитайте цей маніфест і ви! Підпишіть і поширте його!

Разом зі свідомими активними всебічно розвинутими громадянами ми швидше зробимо Україну чистою і гарною європейською країною!”

Давайте зробимо Україну гарною європейською країною!