Це — переклад українською тексту зі сторінки сайту European Bildung network:

Найкоротший можливий спосіб визначити Bildung це: знай своє коріння і вмій уявити майбутнє.

В українській мові немає точного перекладу для слова Bildung, і тому ми (European Bildung network, www.europeanbildung.net) використовуємо німецьке слово, яке пов’язане з багатьма різними аспектами становлення та трансформації нашого (Скандинавського) внутрішнього світу.

Bildung — це завжди Bildung у суспільному та культурному контексті. Корисні знання та гарна поведінка в одній культурі можуть бути марними або образливими для іншої. У наших культурах універсальним є те, що люди проходять через особистісний розвиток в напрямку до підвищення рівня знань, свідомості, емоційної свободи, самостійності та почуття відповідальності.

Одним із аспектів більдунґу можна було б назвати експансію у внутрішній світ: накопичення свідомої продуманої освітиокультурення (enculturation, прийняття елементів культури), загального життєвого досвіду та морального і емоційного розвитку. Усі чотири окремо, як і разом, ці процеси тривають, і продовжують розвиватися, коли ми зустрічаємось зі світом. Вони також взаємозалежні, і разом ці аспекти нашого пізнавального, інтелектуального та емоційного розвитку створюють багатовимірний внутрішній світ, який можна стимулювати, надихати, та якому можна кидати виклик різними способами.

Інший аспект стосується екзистенційного сенсу та самостійності: для того, щоб люди змогли отримати повноваження та здобути автономію у своєму власному житті, частиною їх морального та емоційного розвитку має стати екзистенційний сенс, відчуття своєї мети та особиста агентність (суб’єктність).

І розширення внутрішнього світу, і екзистенційний сенс, і самостійність розвиваються і виникають із взаємодії з оточуючою культурою, яка забезпечує нам мовуестетикусимволічні світиморальні цінності та етику, а отже, здатність будувати зв’язки з іншими та з суспільством.

Таким чином, більдунґ — це процес індивідуального дорослішання та прийняття на себе все більшої особистої відповідальності перед сім’єю, друзями, співгромадянами, суспільством, людством, нашою земною кулею та глобальною спадщиною нашого виду, користуючись при цьому все більшими особистими, моральними та екзистенційним свободами. Більдунґ — це окультурення та навчання протягом усього життя, що дозволяють нам рости та змінюватися, це екзистенційна та емоційна глибина, це довічна взаємодія та боротьба нових знання, культури, мистецтва, науки, моралі, етики, духовності, релігії, естетики, перспективи, народу (людяності?) та істини, і це означає бути активним громадянином у дорослому віці. Більдунґ — це емансипація (звільнення) та постійний процес, який ніколи не закінчується.Процес у цьому розвиткові може бути неочікуваним випадком або навмисним вибором, і будь-яким їх поєднанням, і Білдунг можна підсумувати не як навчальну програму, а як УТВЕРДь: Усвідомлення, Трансформація, Відповідальність, Емансипація, Розширення можливостей та Дія (CREATE: Consciousness Responsibility Empowerment Action Transformation Emancipation).

Від нас, перекладачів:

У скандинавських країнах існує інституція, яка допомагає своїм жителям здійснювати більдунґ і налаштовують на розвиток протягом всього життя — це Народні вищі школи (НВШ).

Визначення Bildung (переклад)